Site icon Bitcoin Okulu

Altcoin Nedir? Bitcoin ile Farkı

altcoinler

Altcoin nedir denildiğinde; ilk kripto para olan Bitcoin’in altındaki kripto paralar değil, Bitcoin’in alternatifi olan kripto paralar kastedilmektedir. Örneğin; ethereum, bitcoin cash, ripple, cardano birer altcoin olup, birbirinden farklı özellikleri ile Bitcoin’e alternatif oluşturmaktadırlar. Aslında altcoin İngilizce bir tanımlama olup “alt” ve “coin” kelimelerinin bir araya gelmesi ile oluşur. Açık şekli “alternative cryptocurrency” şeklindedir. Bu tanımlamayı Türkçe’ye “alternatif kripto paralar” şeklinde çevirebiliriz. Buradan anlamamız gereken Bitcoin’e alternatif olan tüm kripto paralardır.

Kripto Para Nedir

Kripto para, çifte harcama yapmayı ve sahteciliği neredeyse imkansız hale getiren şifrelenmiş sanal (dijital) olarak kullanılabilen ve merkeziyetsiz bir çeşit paradır. Bunlardan ilki ve en ünlüsü tabiki Bitcoin’dir. Eğer merak ediyorsanız Bitcon Nedir konulu yazımızı okuyarak Bitcoin hakkında daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Coin ve Token Farkı Nedir?

Kripto paralar temelde ikiye ayrılır. Bu ayrım Coin (Altcoin) ve Token (Jeton) şeklindedir. Kendisine ait bir Blokzinciri olan kripto paralara coin denir. Başka hazır bir blokzincir içerisinde işlem görenlere ise token denir. Yeni bir token üretmek coin üretmekten çok daha kolaydır. Biz bu yazıyı hazırladığımızda Coinmarketcap verilerine göre 7000’den fazla coin ve token piyasada işlem görmektedir.

İlk Altcoin

Altcoin ilk örneğini 2011 yılının Nisan ayında verdi. Bu altcoin Namecoin olarak adlandırıldı ve bu altcoin yine Bitcoin gibi 21 milyon coin ile sınırlandırıldı. Namecoin, Bitcoin altyapısını kullanmaktaydı ancak günümüzün popüler altcoinleri içerisinde kalmayı başaramadı.

En Değerli Altcoinler

Burada değerli kavramı yanlış anlaşılmasın, değerli derken piyasa değerinden bahsediyoruz. Coinmarketcap verilerine göre şu anda 7000’den fazla altcoin piyasada işlem görüyor. (2021 yılı Mart ayında baktığımızda 8000’den fazla altcoin listelenmişti.) Piyasa değerine göre ilk 5 altcoin şu şekilde:

1-Ethereum (ETH)

2-Tether (USDT)

3-XRP (XRP)

4-Bitcoin Cash (BCH)

5-Binance Coin (BNB)

Exit mobile version