Site icon Bitcoin Okulu

Binance Futures ve Binance Marjin Arasındaki Fark

Binance Futures ve Marjin Arasındaki Farklar

Binance Futures ve Marjin Arasındaki Farklar

Sosyal medya ortamlarında 100x hatta 1000x gibi kazançlar elde ettiklerini paylaşan, ekran görüntüleri sunan insanları eminim siz de görüyorsunuz. Özellikle Binance gibi dev kripto para borsalarından alınma kazanç ve getiri ekran görüntüleri sizi cezbediyor olmalı. Biraz araştırdığınızda arka planında Futures, Margin (Marjin), Kaldıraçlı İşlemler gibi çeşitli kelimelerden bahsettiklerini öğrendiniz. Peki ama nedir tüm bu kavramlar. İşte bizde yazımızda Binance Futures ve Binance Margine (Marjin) arasındaki farklara ve ilişkiye değineceğiz.

Binance Futures

Futures ticareti , marjin ile benzerdir ancak temel bazı açılardan farklıdır. İlk olarak, bir Futures ticareti yaparken, tüccarlar belirli bir kripto para biriminin değerini temsil eden sözleşmeleri alır veya satarlar. Bu, marjin işlemlerinden farklı olarak, tüccarın temel kripto para birimine sahip olmadığı anlamına gelir. Bunun yerine, tüccarlar, gelecekteki bir tarihte satın almak veya satmak için anlaştıklarını belirleyen bir sözleşme alışverişinde bulunurlar.

Kripto Futures sözleşmeleri, genellikle bir varlığın oynaklığına ve olumsuz fiyat hareketlerine karşı korunmak için kullanılır. Marjin ticareti gibi, Futures sözleşmeleri de yatırımcıların bir portföyü korumak için önemli miktarda sermayeye kullanmalarına imkan sağlar. Riskten korunma yoluyla, tüccarların kripto para varlıklarını tehlikeye atmaları veya elverişsiz bir fiyattan onları tasfiye etmeleri gerekmez. 

Futures sözleşmeleri bir varlıkla doğrudan ticaret yapmadığından, fiyat oynaklığı, bir piyasa çöktüğünde bile kâr için kapıları açar. Böylece, vadeli işlem tüccarları, fiyat hareketinde olabileceklere rağmen, kendi takdirlerine bağlı olarak piyasa oynaklığından faydalanabilirler.

Binance Futures, likiditeyi ve eldeki fonları korumak ve yatırımcıların risk seviyelerini düşük tutmak için kendi bünyesinde koruyucu sigorta fonları oluşturmuştur. Olumsuz ve beklenmedik durumlarda bu fonlar devreye girebilir.

Daha önce Binance Futures üyelik işlemlerini ve kullanımını detaylı olarak anlattığımız Binance Futures Nedir başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz.

Binance Marjin

Marjin ticareti , tamamen bir varlığın performans spekülasyonuna dayanan bir ticaret şeklidir. Bu alım satım şekli spot alım satıma benzer, çünkü marj alım satımı doğrudan Bitcoin veya BNB gibi dijital varlıkların alım satımını içerir. Aradaki fark, marj ticaretinin, bir dayanak varlığın gelecekteki fiyat hareketlerinden daha fazla yararlanmak için ödünç alınan fonların (bir nevi kredi) kullanımına bağlı olmasıdır.

Marjin hesapları, öncelikle kullanıcıların borç para almasına izin vererek spot hesaplardan ayrılır. Bu ödünç alınan fonların kullanılması, kaldıraç kullanımı olarak bilinen kripto para birimlerine daha fazla ve yüksek oranda yatırım imkanı sunar. Ödünç alınan fonlar, borç verenler için piyasa talebine dayalı bir oranda faiz kazanır.

Bir marjin ticareti başlatmak için, önce yatırımcıdan bir miktar teminat vermesi istenir. Teminat, marjin olarak bilinir. Ardından, tüccar ticaret yapmak istediği kaldıracı seçebilir. 

Örneğin, kaldıraç oranı 10:1 ise tüccarlar 10.000$’lık bir marj pozisyonu açabilir ve bu durumda yatırımcının teminat olarak sadece 1.000$ yatırım yapması gerekir.

Marj ticaretinin bir diğer önemli yönü de kalıcı olarak ticaret yapabilme yeteneğidir. Bu, pozisyonlarını ayakta tutmak için yeterli fona sahip olmaları koşuluyla, bir tacir istediği sürece bir marj pozisyonunun açık kalabileceği anlamına gelir. Bununla birlikte, bir marj ticareti olumsuz gittiğinde, tasfiyeyi önlemek için pozisyona daha fazla marj veya teminat yatırmaları gereken ‘ Teminat Çağrısı ‘ denilen şeyi yanıtlamaları gerekir. Yani pozisyonunu sürdürmek için bakiyesine ekleme yapması beklenir.

Binance Futures ve Marjin Arasındaki Farklar

Futures Hesabı Nasıl Açılır

Binance %20 + %25 Komisyon İndirimli Üyelik

Önemli Noktalar

DİKKAT: Kaldıraçlı işlemler yüksek risk içerir. Kripto varlıklar diğer finansal araçlara oranla daha risklidir. Riskli bir varlığı riskli bir işlemle alıp-satmak ise çok daha risklidir.

Exit mobile version