Site icon Bitcoin Okulu

Boğa Piyasası ve Ayı Piyasası Nedir? (Videolu)

ayı piyasası ve boğa piyasası

Bitcoin, hisse senedi gibi finansal piyasalarda sıkça duyduğumuz “boğa” ve “ayı piyasası” terimleri, piyasadaki çeşitli kesimlerin (çıkar grupları) gelecek hakkındaki beklentilerinin yönünü belirtir. Bu iki terim, Londra Borsası’nda 18. yüzyıl başlarında dahi kullanılıyordu.

“Boğa piyasası” (bull market) terimi, gelecek hakkındaki iyimserliği belirtir. “Boğa”lar, piyasanın yükseleceği beklentisi içindedirler. Bu düşünceye sahip kişiler, piyasa yükselmeden, ellerinde yeterli para bulunmasa bile bir yere borçlanıp, hisse senedi, bitcoin gibi varlıkları satın alır, daha sonra da yüksek fiyattan satarlar. Bu terimin kökeninde; boğaların baş hareketi sonucu boynuzları ile her şeyi yukarı kaldırması olduğu inancı vardır.

“Ayı piyasası” (bear market) terimi ise, piyasanın genel olarak gelecek hakkında karamsar olduğunu ve düşüş beklendiğini belirtir. Bu beklentiye sahip olan kişilerin risk alma dereceleri yüksekse, sahip oldukları bitcoin ve hisse senetleri gibi finansal varlıkları daha sonra düşük fiyattan geri alma beklentisiyle satarlar. Bu işlemde amaç, satış ile alış fiyatları arasındaki pozitif farktan kâr elde etmektir.

Görsel, temsili olarak biten boğa trendini göstermektedir. Boğa yorulmuş ve artık ayı trendi başlayacaktır.

Boğa ve Ayı Piyasası Kısaca Nedir?

Okumayı sevmeyenler için Borsa İstanbul’un hazırlamış olduğu videoyu izleyerek de boğa piyasası ve ayı piyasası kavramlarını öğrenebilirsiniz.

Boğa Piyasası

1.aşama : Durgun olan piyasanın değişmeye başladığını sezen akıllı yatırımcıların , cesareti kırılmış ve sıkıntıya düşmüş yatırımcılar tarafından değerinin çok altında satılan finansal varlıkları topladığı zamana toplama (accumulation ) dönemi denir. Bu safhada şirketlerin mali tablo ve raporları hala kötüdür halktan hiç ilgi yoktur.

2.aşama : Ekonomik verilerin iyileşmeye başladığı ve işlemlerin arttığı safha. Teknik analiz yapanların en fazla kazanabileceği dönemdir.

3.aşama : Hem küçük hem de kurumsal yatırımcılar hücum etmiş ve hacim patlamıştır. Bu aşamanın sonlarında işlem hacmi artmaya devam eder ama fiyatlar hızla düşmeye başlar.

Ayı piyasası

1.aşama : Boğa piyasasının son dönemine rastlayan finansal varlıkları elden çıkarma ( distiribution ) safhasıdır.

2.aşama : Panik aşaması alıcılar azalır satıcılar aceleci davranır. İşlem hacmi yüksek oranda artarken fiyatların düşme trendi hemen hemen dikey olur. Panik safhasından sonra uzun süre ikinci bir canlanma dönemi ya da yatay piyasa hakim olur.

3.aşama : Artık küçük de olsa alışlar başlamıştır.Tüm kötü haberler ortadan kalktığında sona erer.

Ayı ve Boğa Piyasalarını Grafik Üzerinde Görelim

Grafik üzerindeki kırmızı ok düşüş trendine girildiğini ve ayı piyasasında olunduğunu, yeşil oklar ise; boğa piyasasına girildiğini ve fiyatların yükseleceğini anlatmaktadır. Bu süreç market döngüsü boyunca devam eder. Grafikte de görebileceğiniz gibi ayı piyasasının içinde küçük yükselişler zaman zaman olabilse de trendin yönü aşağı olduğu için fiyatlar düşüş eğilimindedir.

Bu grafikte uzun dönemde hem ayı hem de boğa piyasalarını görebilirsiniz.

Kısaca

Varlık fiyatlarının (örneğin bitcoin fiyatlarının) ana trendinin finansal piyasalara yön verecek kadar güçlü bir yükselişe geçmesine “Boğa Piyasası” (Bull Market), varlık fiyatlarının (örneğin bitcoin fiyatlarının) ana trendinin düşüşe geçmesine ise “Ayı Piyasası” (Bear Market) adı verilir.

Exit mobile version