Site icon Bitcoin Okulu

Ethereum Nedir? (Basit ve Kısa Anlatım)

ethereum logo

Ethereum kısaca ETH, kendi kripto para birimi olan ether‘i kullanılan blok zinciri tabanlı, açık kaynaklı, merkeziyetsiz (merkezi bir otoriteye bağlı olmayan) bir yazılım platformu olup en göze çarpan yeniliği ise akıllı sözleşmelerdir. Akıllı sözleşmeler konusu aşağıda detaylı olarak açıklanmaktadır. Ethereum’a bazıları 2. nesil sınırlı kripto para da diyorlar. Birinci nesil kim diye sorabilirsiniz tabi ki bitcoin.

Ethereum Temel Kavramlar

Ethereum – Bitcoin Karşılaştırması

Kripto para pazarının en büyük iki oyuncusu arasındaki temel farklılıklara gelin bir tabloda hızlıca bakalım:

BitcoinEthereum
Çıkış Tarihi20082015
Blok Oluşturmak İçin Geçen Süre10 dakika12-15 saniye
Ödül6,25 BTC2 ETH
Piyasa Değeri (12/10/2020)usd$213.859.778.746$43.845.433.503
Hash AlgoritmasıSHA-256Ethash
Öne Çıkan ÖzellikPazar liderliğiAkıllı kontratlar

Ethereum ve Bitcoin Arasındaki Farklar

Bitcoin sadece bir şeyi iyi şekilde yapmak için geliştirildi o da herhangi bir merkezi otorite olmadan bir değerin anonim bir şekilde bir taraftan diğer tarafa transferi. Ethereum ise kendini bitcoin’i kopyalamaktan çok blokzinciri teknolojisine yönelik geliştirdi. Sonuç olarak Ethereum bir değer transferi hizmetinden çok daha fazlasını bizlere sunabiliyor.

Eter her ne kadar dijital (sanal) para birimi olarak kullanılabilse de birinci amacı bu değildir. Ethereum öncelikle akıllı kontratlar üzerinden gerçekleşen işlemlerden para kazanmak için kuruldu. Ancak insanlar hem Ethereum hem de ether’i asıl amacı dışında da kullanmaya başladılar.

Yaygınlık açısından duruma baktığımızda ise bu gün birçok online mağaza alışveriş işlemlerinde diğer ödeme yöntemlerinin yanına Bitcoin’i de ekledi. Ethereum şu aşamada o kadar da yaygın bir ödeme yöntemi değil.

Ethereum Artıları ve Eksileri

Beğendiğimiz şeyler:

Beğenmediğimiz şeyler:

Ethereum 2.0 Geliyor

Ethereum 2.0, Blokzincir ağının yani mainnet‘in performansını yükseltmek, enerji tüketimini düşürmek, işlem hızını ve güvenliğini artırmak ve Ethereum’un daha geniş çevrelerce benimsenmesini sağlamak amacıyla gerçekleştirilecek sistem güncellemesidir.

Ethereum 2.0 ile gelecek en büyük teknik yenilik, Proof of Work (İş İspatı) konsensüs algoritmasıyla çalışan mainnet’in, Proof of Stake (Hisse İspatı) algoritmasına geçmesi olacak. Burada planlı bir geçiş öngörülmüş ve bu fazlara bölünmüş:

Phase 0: the beacon chain – 2020 sonunda bu fazın geçilmesi planlanmış

Phase 1: the shard chains – 2021 yılı için planlanmış.

Phase 1.5: mainnet becomes a shard – 2021 yılı için planlanmış.

Phase 2: fully formed shards – ölçeklenebilirlik aşaması muhtemelen 2022’nin sonlarında başlayacak.

Exit mobile version