Site icon Bitcoin Okulu

Kripto Para Borsası Binance’dan Forbes’a 200.000.000$ Yatırım

Binance Forbes Dergisine 200 Milyon Yatırım Yaptı

Binance Forbes Dergisine 200 Milyon Yatırım Yaptı

Dünyanın en büyük kripto para borsası Binance, 105 yıllık dev medya firması Forbes’tan 200 milyon dolar değerinde hisse almaya karar verdi. Açıklamayı ise Binance kurucusu Changpeng ‘CZ‘ Zhao Twitter aracılığı ile duyurdu. Yaptığı açıklamada ise CZ “medyayı; kripto para piyasası ve gelişmekte olan blockchain teknolojileri konusunda tüketici anlayışı ve eğitimi oluşturmak için önemli bir unsur olarak gördüğünü söyledi.

2018’de Başlayan İlişki

Binance kurucusu Changpeng ‘CZ‘ Zhao başarı kazandıkça ünlü dergi Forbes da buna kayıtsız kalamadı ve 2018 yılında dergide ilk röportajı yayımlandı. Daha sonra zenginler listesine de adını yazdıran CZ ile ilgili haberler sık sık ünlü dergide çıktı. CZ’nin servet sıralaması ve hakkında bugüne kadar çıkmış tüm haberlere bu bağlantıdan ingilizce olarak ulaşabilirsiniz.

2022’de 200 Milyon $ Yatırım

Binance, yapılan yatırımla birlikte Forbes’un en büyük iki ortağından biri olurken, sürecin tamamlanmasının ardından Binance Baş İletişim Sorumlusu Patrick Hillmann ve Binance Labs’in Başkanı Bill Chin, Forbes yönetim kuruluna katılacak. Ayrıca Binance, New York Menkul Kıymetler Borsası’nda “FRBS” koduyla listelenmeye başlanacak.

Binance’in kurucusu ve CEO’su Changpeng Zhao konu hakkında yaptığı yorumda, “Web 3.0 ve blockchain teknolojilerinin gelişmesi ve kripto para piyasasının zenginleşmesiyle, medyanın yaygın tüketici anlayışı oluşturmada önemli bir unsur olduğunu biliyoruz. Bu yatırım Forbes’un bir ‘yatırım fikri platformu” haline gelmesine yardımcı olacak” dedi. Kripto paranın artık sadece dikey endüstri olmadığını, diğer birçok endüstriye güç ve fon sağlayan temel katman olduğunu belirten Zhao, “Hem yeniye hem de eskiye yatırım yapın ve bunları kripto parayla birleştirin. Binance, Forbes’ta 200 milyon dolarlık hisse aldı” ifadelerini kullandı.

CZ Kimdir

Binance borsasının kurucusu aynı zamanda CEO’su, CZ takma adını kullanan bilgisayar programcısı Changpeng Zhao‘dur. Changpeng Zhao kısa sürede adını Mark Zuckerberg ve Steve Jobs gibi sektörün öncü isimleri kadar bilinir yapmayı başardı. Şimdi bakalım kim bu CZ, bu noktaya nasıl geldi.

CZ, Çin’in Jiangsu şehrinde dünyaya geldi. Hem annesi hem de babası eğitimciydi; profesör olan babası, dönemin Çin hükümeti tarafından fişlendi ve CZ’nin doğumundan kısa bir süre sonra sürgüne gönderildi. Aile 1980’lerin sonunda Kanada’nın Vancouver şehrine göç etmek zorunda kaldı. Göçmen olarak geldikleri Kanada’da ev masraflarını karşılamak için CZ, McDonald’s’ta hamburger pişirmeye ve benzin istasyonlarında pompacılık yapmaya kadar bir çok işte çalıştı. Bloomberg’de yayımlanan bir röportajda şöyle o günler için şöyle bir anısını paylaşıyor:

Babam bana 286 model bir bilgisayar satın aldı. Muhtemelen ben 12 veya 13 yaşlarındaydım. O 286 bilgisayar için yaklaşık 5.570 $ ödedi. O zamanlar birikimimizin çok büyük bir bölümünü oluşturuyordu bu para. Babam her zaman onun şimdiye kadar satın aldığı en pahalı şey olduğunu söyler. 

286 DOS PC, 1980’lerin ortalarından 90’ların başlarına kadar yaygın olarak kullanıldı.

Zhao, McGill Üniversitesi’nde bilgisayar mühendisliği okuduktan sonra Tokyo Borsasına ticari emirleri eşleştirmek için bir sistem kurdu ve ardından Bloomberg’in Tradebook bölümünde vadeli işlemler için bir yazılım geliştirdi. Bu dönemde yükseksek ücretler ve sık sık terfiler aldı. Ancak tüm bunlar bile 2005 yılında mevcut işinden istifa etmesine engel olamadı. Aklında kendi işini kurmak vardı dolayısıyla çok da beklemeden Fusion Systems’i kurmak için Şangay’a taşındı.

CZ, 2013 yılında poker masalarından arkadaşları olan BTC China CEO’su Bobby Lee ve yatırımcı Ron Cao’dan Bitcoin diye bir teknolojinin varlığı ile ilgili ilk bilgileri aldı. Sonrasında Blockchain.info adlı kripto para cüzdanı ekibine üçüncü üye olarak katıldı. Sekiz ay gibi bir süre geliştirme başkanı olarak Roger Ver gibi sektörün tanınmış isimleriyle birlikte çalışma fırsatı yakaladı. Akabinde, spot ticaret platformu olan OKCoin şirketinde bir yıldan daha kısa bir süre baş teknoloji sorumlusu olarak çalıştı.

Bitcoin whitepaper’ı (teknik detayları anlatan klavuz) ilk okuduğunda hemen kafasında çeşitli soru işaretleri belirdi. Bir röportajında bu anı şöyle ifade ediyor:

Whitepaper’ı okuduğumda Bitcoin’in faydalarını çok çabuk anladım. Ancak doğrulamak istediğim şey, Bitcoin ve bu teknolojinin arkasında bir topluluk olup olmadığıydı.

Aynı yılın Aralık ayında bir Bitcoin konferans için Las Vegas’a uçtu. Vitalik Buterin (Ethereum’un yaratıcısı) Charlie Lee (Litecoin’in yaratıcısı) ve Matthew Roszak (erken kripto yatırımcı) gibi isimlerde bu konferanstaydı. Konferansta CZ, Bitcoin’in arkasındaki isimlerin basınca sıkça dillendirildiği gibi “uyuşturucu baronları” olmadığını çoğunlukla geliştiricilerden oluştuğunu burada anladı.

O dönem tek ciddi varlığı 2006 yılında Şanghay’da satın aldığı dairedeydi. Daireyi satmak için çok acele etti ancak daireyi satması çok uzun zaman aldı. Dairesini sattı ve tabiri caizse all-in yaparak yani tüm parası ile Bitcoin alımı yaptı. Kadere bakın ki aldığı Bitcoinlerin fiyatı 600 dolardan 200 dolara düştü ve bu aşamada beklemeye devam etti. (HODL)

Sektörde çalıştığı için borsa yazılımlarının artılarını ve eksilerini çok iyi analiz etti. Borsa yazılımlarının çok hantal olduğunu düşünüyordu. 2017 yılında Bitcoin fiyatları yükselirken borsa sistemlerinin bir bir çöktüğünü ve borsaların sunduğu müşteri desteğinin çok kötü olduğunu anladı. Herkesin birbirini kopyaladığı bir dönemde daha hızlı işlemler, donmayan sitemler, sorunsuz müşteri hizmetleri gibi hedeflerle yola çıktı. Bu yazının Binance Kimin başlıklı uzun versiyonunu bağlantıya tıklayarak okuyabilirsiniz.

Diğer Kaynaklar

Bu haberin duyulmasından sonra gerek yerli gerekse yabancı basında sıkça haberi yapıldı. İşte detaylara ulaşabileceğiniz bazı kaynaklar:

  1. https://www.bbc.com/news/business-60339561
  2. https://www.cnbc.com/2022/02/10/forbes-spac-binance-led-by-the-worlds-richest-crypto-billionaire-is-taking-a-200-million-stake-in-forbes-.html
  3. https://www.forbes.com/sites/forbespr/2022/02/10/forbes-announces-200-million-strategic-investment-from-binance/?sh=644d41c057e2
  4. https://www.reuters.com/business/finance/binance-crypto-exchange-take-200-mln-stake-forbes-magazine-cnbc-2022-02-10/
  5. https://www.bloomberght.com/binanceden-forbes-a-200-milyon-dolarlik-yatirim-2298584
Exit mobile version