Site icon Bitcoin Okulu

Nvidia Yeni Grafik Kartlarında Kripto Madenciliğini Kısıtlıyor

nvidia ethereum

Nvidia Ethereum Mining

Ünlü grafik kartı üreticisi Nvidia, bir kullanıcı grafik kartını en büyük 2. kripto para birimi Ethereum’u çıkarmak için kullanıldığında; kartın verimliliğini sistemsel olarak %50 azaltacağını söylüyor.

Kripto para meraklıları, madencilik (mining) gibi oyun dışı amaçlarla kullanmak için nvidia grafik kartlarını toplayarak piyasada grafik kartı eksikliğine yol açtılar.

Nvidia, ürünlerinin gerçek ihtiyaç sahibi olan “oyuncuların eline geçmesini” sağlamak için bu alana müdahale ettiğini söyledi.

Ancak madencilerin yani kripto para gönüllülerinin taleplerine de kayıtsız kalamadı ve onlar için de bir kart geliştirdiğini açıkladı.

Asıl Sorun Ne?

Grafik kartları (GPU’lar) bir oyun bilgisayarının en önemli bileşenidir. Piyasadaki son model bir grafik kartı, oyuncuların beklediği yüksek çözünürlüklü ve yüksek kare hızlı grafikleri üretebilir. Ancak Covid-19 gibi bir koronavirüs salgını üretim gecikmelerine sebep olduğu için grafik kartında azalmalara yol açtı.

Grafik kartları sadece oyunculuk sektöründe değil son dönemde özellikle kripto para madenciliği olarak bilinen bir süreçte, işlemleri gerçekleştirmek ve bitcoin/ethereum gibi kripto para üretmek için kullanabilen popüler ve çok aranan bir donanım ürünü haline de geldi.

Pek çok kripto para madencisi, oyun oynamak yerine kripto para madenciliği için optimize edilmiş güçlü bir makine oluşturmak için aynı anda birkaç grafik kartı kullanarak sistemler oluşturmaya başladı.

Bu sistemin ekonomik olması için; kullanılan donanımın, donanım maliyetinden ve sistemi aktif tutmak için kullandığı elektrikten daha fazla bitcoin üretmesi gerekir.

Nvidia Madenciler İçin Yaptı?

Nvidia, yakında çıkaracağını duyurduğu GeForce RTX 3060 grafik kartı için kartın içinde yer alan yazılımın verimli bir şekilde Ethereum madenciliği işlemlerini %50 oranında sınırlayacağını söyledi. Bu, madencilerin kartı Ethereum madenciliği için kullanmasını daha az ekonomik hale getirecek, dolayısıyla bu kart oyuncular tarafından daha fazla bulunabilecek.

Nvidia, madenciler için Nvidia CMP HX adlı yeni bir ürün geliştirdiğini duyurdu. Bu yeni grafik kartı, oyun oynamak yerine doğrudan kripto para madenciliği yapmak için kullanılacak ve buna uygun şekilde tasarlanacak.

Bu doğrultuda, CMP cihazlarında display output özelliği bulunmayacağı ve hava akışının bu şekilde iyileştirileceği açıklandı.

Burada eskiden beri gelen eleştirilerden en önemlisi; Bitcoin gibi kripto para birimlerinin üretiminde kullanılan ve donanımların tükettikleri enerjinin boşa gitmesi. Ayrıca bilişim sektöründe yer alan uzmanlardan bazıları Bitcoin’i “verimlilik düşmanı” şeklinde niteliyorlar.

Exit mobile version