Site icon Bitcoin Okulu

Short ve Long Pozisyon Nedir?

long short pozisyon

Long Pozisyon ve Short Pozisyon Nedir

Biliyorum uzun uzun okumak istemiyorsunuz. Kısaca long ve short pozisyonun ne olduğunu öğrenmek istiyorsunuz. Biz de sizin için önce kısaca ne demek olduğunu daha sonra bu terimlerin piyasada kullanılan çeşitli varyasyonlarını açıklayacağız. Dileyen yazının devamını okuyup daha detaylı bilgi edinebilir.

Long (Uzun) Pozisyon Nedir?

Long Pozisyon; bir finansal varlığın ileri bir zaman diliminde fiyatının artacağını düşünerek alımının yapılması işlemidir. Bitcoin piyasası için örnek verecek olursak; Elinizde 30.000$ olduğunu düşünelim ve bir adet bitcoin (1 BTC) fiyatı da 30.000$ olsun. Siz fiyatın 40.000$’a çıkacağını düşünüyorsunuz ve gittiniz 1 BTC için “long pozisyon” açtınız. Yani bitcoin fiyatının 40.000$’a geleceğini düşündünüz. Öngörünüz doğru çıkarsa bu işlemden 10.000$ kazanacaksınız.

Long Pozisyon Kavramları

Çeşitli sosyal medya platformlarında long (uzun) pozisyonla ilgili şu kavramlarla karşılaşabilirsiniz:

Longlamak: Bir finansal varlığın (bitcoin, hisse senedi vb.) fiyatının artacağı öngörüsü ile alımını yapmak.

Longcu: Long (Uzun) pozisyon açan kişi. Yani fiyatın yükseleceği beklentisindeki kişidir. Birden fazla kişi olursa “longcular” kavramını da duyabilirsiniz.

Short (Kısa) Pozisyon Nedir?

Short Pozisyon; bir finansal varlığın ileri bir zaman diliminde fiyatının düşeceği beklentisiyle pozisyon almaktır. Kişinin elinde halihazırda olmayan bir finansal varlığı başkasından (aracılar/borsalar) ödünç alarak satması yani açığa satış şeklinde yapılan işlemlerdir. Örneğin; 1 BTC’yi değeri 30.000$ borçlandınız. Elinizde 1 BTC ve 1 BTC karşılığı borcunuz var. Sonrasında bu 1 BTC’yi sattınız. Elinizde 30.000$ ve 1 BTC borcunuz kaldı. Piyasada fiyat 25.000$’a düştüğünde elinizdeki 30.000$’ın 25.000$’ı ile 1 BTC alıp borcunuzu kapadığınızda elinizde kalan 5.000$ karınız olacak.

Short Pozisyon Kavramları

Çeşitli sosyal medya platformlarında short (kısa) pozisyonla ilgili şu kavramlarla karşılaşabilirsiniz:

Shortlamak: Bir finansal varlığın (bitcoin, hisse senedi vb.) fiyatının düşeceği öngörüsü ile satımını yapmak. (Açığa satmak) Yüksek fiyattan satıp düşük fiyattan yerine koymak. Aradaki fark kadar kar elde etmek.

Shortcu: Short (Kısa) pozisyon açan kişi. Yani fiyatın düşeceği beklentisindeki kişidir. Birden fazla kişi olursa “shortcular” kavramını da duyabilirsiniz.

Özet

Short ve long pozisyonda temsili alım ve satım noktaları.

İngilizce olan bu kelimelerin kökeninden yola çıkarak akılda kalması açısında long pozisyona girdiğimizde büyüme, uzama, artma bekleriz. short pozisyona girdiğimizde küçülme, kısalma, azalma bekleriz. Fiyatlar beklentiniz yönünde hareket ederse kar edersiniz. Beklentinizin tersinde fiyat hareketleri olursa zarar edersiniz.

Kavramlar ile ilgili aklınıza takılanları veya yeni duyduğunuz kavramları alttaki yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Short ve Long Konusunda Sıkça Sorulan Sorular

Long Pozisyon Açmak Nedir?

Long yani Uzun pozisyona girmenin diğer ifade şekillerinden biridir. Long pozisyon açan kişi alım yaptığı varlığın ileride fiyatının artacağı beklentisindedir. Sosyal medya platformlarında bunun longlamak ya da longa girmek şeklinde ifade edildiği de olmaktadır.

Short Pozisyon Açmak Nedir?

Short yani Kısa pozisyona girmenin diğer ifade şekillerinden biridir. Short pozisyon açan kişi alım yaptığı varlığın ileride fiyatının düşeceği beklentisindedir. Sosyal medya platformlarında bunun shortlamak ya da shorta girmek şeklinde ifade edildiği de olmaktadır.

Açığa Satış Nedir?

Açığa satış; yatırımcının sahip olmadığı bir finansal varlığı, ödünç olarak daha yüksek fiyattan satıp daha düşük fiyattan yerine koyma amacı ile işlem yapmasıdır. İşlem yatırımcının istediği şekilde sonuçlanırsa aradaki fark kadar kar elde edilir. Foreks ve kripto para borsalarında da bu işlem yapılabilmektedir.

Exit mobile version