Kripto para birimlerinin popülaritesi arttıkça, farklı kripto para birimlerini satın almak, biriktirmek ve satmak için gün geçtikçe yeni kripto para borsaları ortaya çıkıyor. Sayı arttıkça hangi borsayı kullanacağınıza karar vermeniz gittikçe zorlaşıyor.
Bu borsalardan bazıları yeni başlayanları hedeflerken, bazıları ise daha gelişmiş ara yüzler sunarak ileri seviye alım-satım işlemleri yapan (trader vb.) kullanıcıları hedeflemektedir. Bu nedenle, hangi kripto para borsasının sizin için doğru olduğunu bilmek önemlidir.
Binance da bu borsalardan sadece biri. İlk olarak, Binance’in kripto para alım-satımı yapmak için en popüler borsalardan biri haline nasıl geldiğiyle ilgili bazı bilgiler vereceğiz. Daha sonra Binance kullanmanın artıları ve eksileri nelerdir bunlar üzerinde duracağız. Bu açıklamalardan sonra Binance nedir diye soranların kafasında konu daha da netleşecek.
İçindekiler Tablosu
Binance Nedir?
Binance; kripto para alım satımı yapabileceğiniz, birikimlerinizi çeşitli alanlarda değerlendirebileceğiniz (farming, staking, swap vb.), 180 ülkede faaliyet gösteren, işlem hacmi bakımından dünyanın en büyük kripto para borsasıdır.
Bu borsada, ABD Doları (USD) veya Türk Lirası (TL) gibi birçok para birimi ile de çekme/yatırma işlemleri yapılabilmektedir. Binance kripto para borsası ilk olarak 2017 yılında Çin’de kuruldu ve daha sonra dünyaya açıldı.
Binance Kelimesinin Kökeni
Binance kelimesi; ingilizce “Binary” ve “Finance” kelimelerinin birleşiminden oluşmuştur. Peki nedir bu kelimeler.
Binary (İkili); sadece 0 ve 1 rakamlarını kullanan sayı sistemi olup, bugünkü bilgisayar ve programlama dünyasının temelidir. Bu rakamlardan her birine ise BIT (Binary Digit) denir.
Finance (Finans); para ve yatırımların yönetimi, belirli alanlara yönlendirilmesi ve çeşitli alanlarda değerlendirilmesi süreçlerini ifade etmek için kullanılan kelimedir.
İşte Binance kelimesi gücünü hem bilgisayar ve programlamadan hem de finans ve paradan almaktadır. Borsanın bu yönünü öne çıkarmak isteyen CZ; Binary+Finance=Binance gibi bir denklem kurmuştur.
Bu Başarının Mimarı Kim
Binance’i kuran Changpeng Zao (kendisi internet aleminde CZ olarak biliniyor) aslında Kanada’da yaşayan Çinli göçmen bir ailenin çocuğu. Gençlik yıllarında bir dönem McDonald’s ‘da bile çalıştı. Montreal’de McGill Üniversitesi’nde bilgisayar mühendisliği eğitimi aldı. Tokyo Borsası ve Bloomberg gibi dev firmalara yenilikçi trade yazılımları yaptı. Bu borsalar da edindiği deneyim ve kurduğu ekip sayesinde Binance sistemini bugünlere kadar taşıdı.
Binance kripto para borsasında kullanmak üzere bir de Binance Coin (BNB) adında bir sanal para birimi vardır. Yatırımcılar dilerlerse bu sanal para birimine de yatırım yapabilirler veya değerlerini bu para biriminde de saklayabilirler. Binance “Coin” olarak adlandırılsa da, aslında Ethereum blockchain altyapısını kullanan bir token‘dir.
Binance, 2017’de kuruldu günden bu yana çok başarılı bir ivme yakaladı. Şu anda günlük işlem hacmi ortalama 10 milyar dolardan fazla ve bu da Binance kripto para borsasını altcoin ticaretinde en büyük borsa yapıyor.
- Binance yalnızca bir günde 250.000’den fazla yeni hesap başvurusu alıyor.
- Toplam İşlem Hacmi : 3.0 trilyon USDT’nin üzerinde
- Tüm Zamanların En Yüksek İşlem Hacmi (24 Saatlik): 52,6 milyar USDT’nin üzerinde.
Buraya kadar olan bölümde Binance kripto para borsasının geçmişini ve ne olduğunu iyice anlamış olmalısınız. Şimdi bir de Binance kullanmanın artıları ve eksilerine son kullanıcı gözüyle bir bakalım.
Binance Artıları
Bu kısımda Binance borsasını diğer kripto para borsalarından ayıran en belirgin özellikleri, borsanın kendi kripto parasını, öne çıkan yeniliklerini ve kullanıcılara sağladığı artıları incelemeye çalıştık.
Altcoin Çeşitliliği
Binance borsasının bu kadar popüler olmasının ana nedenlerinden biri, çok sayıda farklı kripto para birimini listelemesidir. Coinmarketcap verilerine göre piyasada 8000’den fazla kripto para mevcut ve bunların yüzlercesi Binance borsalarında alınıp satılabiliyor. Özellikle ilk defa halka arzı (ICO) işlemleri ile bu borsadan birçok coin düşük fiyatlarla yakalanabilmektedir.
Binance Coin (BNB)
Binance Coin (BNB), Binance borsasının kendi kripto para birimidir. Borsa içinde yer alan ürünlere yatırım ve alım-satım komisyonu ödemelerinde avantaj kazanmak için kullanılan ve borsa tarafından desteklenen bir kripto para birimidir. İlk piyasaya arzında 0.11$ olan coin 28.03.2021 tarihi itibariyle 270$ seviyelerinden işlem görmektedir. Binance borsasının büyümesine paralel olarak bu kripto para birimi de Coinmarketcap piyasa değeri verilerine göre Bitcoin, Ethereum’un ardından 3. sıraya oturmuştur. Bu gün itibariyle %91’i piyasada dolaşımda olup zaman zaman coin yakma işlemi ile arzı düşürülmektedir.
Düşük Komisyonlar
Binance’ın bir başka güzel özelliği de, kriptodan kriptoya ticaret yaparken Binance komisyon ücretlerinin sektördeki en düşük ücretlerden olmasıdır. İşlem hacminiz arttıkça bu komisyon ücretleri daha da düşmektedir. Ayrıca Binance referans kodu gibi uygulamalar sayesinde zaman zaman neredeyse sıfıra yakın komisyon oranları yakalamak da mümkün.
Yatırım Araçları ve Ödüller
Binance bünyesinde yer alan ve kripto para olarak tuttuğunuz birikimlerinizi değerlendirmenize olanak veren onlarca proje bulunmaktadır. Boşta duran fonlarınızı isterseniz yeni gelişmekte olan projeleri fonlamakta, isterseniz kripto para madenciliği yapmakta, isterseniz de belirli bir para birimine kilitleyerek (stake ederek) yani bir süre harcamadan orada tutarak değerlendirebilirsiniz.
Binance ayrıca kullanıcılarına belirli aralıklarla ödüller dağıtır. Bu ödülleri belirli sayıda işlem yaparak, arkadaşınızı davet ederek veya sosyal medya etkinliklerine katılarak kazanabilirsiniz.
İlk Halka Arzlar (ICO)
Gelecek vadeden kripto paralar Binance borsası üzerinde kullanıcılarla buluşturulur. Piyasaya ilk önce Binance üzerinden çıkan bir kripto parayı ilk olarak satın alma fırsatı yakalayabilirsiniz. Özellikle taraftar tokenları zaman zaman böyle piyasaya sunulmakta.
Güvenlik
Binance hesap güvenliğine çok önem verir ve 2 faktörlü hesap doğrulama sistemini kullanır. Hatta üyelik sırasında web cam ile yüz taraması dahil çeşitli doğrulama yöntemleri yapılmaktadır. Kimlik doğrulaması yapmayan kullanıcılar büyük miktarlarda işlemlerden kısıtlanmışlardır. Hem mobil hem de online işlem arayüzleri güvenlik açısından tatmin edici seviyededir.
Binance Eksileri
Bu kısımda Binance kripto para borsasının gerek bizim sistemi test ederken karşılaştığımız, gerekse kullanıcı deneyimleri sonucu öğrendiğimiz eksik yönlerini incelemeye çalıştık. Binance nedir diye soranların borsanın eksik kaldığı yönleride görmesi için aşağıdaki başlıklara da göz atın.
Müşteri Hizmetleri
Neredeyse tüm kripto para borsalarında kanayan bir yara var. Müşterinin istediği ve beklediği hızda geri dönüş yapmıyorlar. Binance hem canlı destek hem de email desteği sunuyor. Sorularınıza muhakkak cevap alıyorsunuz ancak internette yer alan bazı yorumlarda geç cevap verildiği konuşuluyor. Bunun nedeninin, Binance’ın çok sayıda müşteriye sahip olması ve Türkiye operasyonlarına yeni yeni başlaması olduğunu düşünüyoruz.
Hack Vakası
Binance 2019 yılında bilgisayar korsanları tarafından saldırıya uğramış yaklaşık o günkü değeriyle 40 milyon dolar değerinde 7000 BTC çalınmıştı. Olay sonrası “Kullanıcı Varlık Fonu” olarak adlandırılan SAFU olarak da bilinen bir çeşit sigorta fonundan kullanıcıların zararları karşılanmıştı. Böylece hiçbir müşteri zarar görmeden sistem takviyeleri ile bu yazının yazıldığı 2021 yılına kadar herhangi yeni bir vaka yaşanmadı.