2024 Bitcoin Yarılanması (Halving) Ne Zaman?

2024 Yılı Bitcoin Halving Ne zaman?

Yatırımcılar geçmişte yaşanan Bitcoin Halving olaylarında fiyatların artış eğilimine girdiğini ve Bitcoin fiyatının yükseldiğini bildikleri için sıradaki Halving olayının da aynı etkiyi göstereceğini düşünerek Halving olayının ne olduğunu ve sıradaki Halving olayının ne zaman gerçekleşeceğini merak ediyorlar. Biz de bu makalemizde sıradaki Halving tarihini ve Halving olayının yatırımcılar için neden önemli olduğunu açıklayacağız.

Bitcoin Halving Nedir?

Bitcoin Halving Ne Demek?

Bitcoin ağında yaklaşık 4 yılda bir gerçekleşen ve Bitcoin madencilerinin blok başına kazandıkları Bitcoin ödülü yarıya düşüren olaya Bitcoin Halving denir. Burada Bitcoin madenciliğinden de kısaca bahsetmemiz gerekir.

Bitcoin madenciliği; Bitcoin blok zincirinde gerçekleşen işlemlere onay verme, Bitcoin transferlerinin güvenliğini sağlama ve üretilmeyi bekleyen Bitcoin’leri üretme ve karşılığında ödül kazanma işlemidir. Yani Bitcoin ağının çalışır durumda kalması için madencilik faaliyetinin devam etmesi gerekir.

Sıradaki Bitcoin Halving Ne Zaman?

Bitcoin Halving Tablosu, Sıradaki Halving Tarihi

Sıradaki Bitcoin yarılanmasının Nisan 2024’te gerçekleşmesi bekleniyor. Yarılanma her 210.000 blokta bir gerçekleştiğinden ve madencilerin çalışmasına bağlı olduğundan kesin bir tarih vermek zor ancak yaklaşık bir tarih verebiliyoruz. Bir sonraki Bitcoin yarılanmasının blok yüksekliği 840.000’e ulaştığında gerçekleşmesi bekleniyor. Nisan ayında gerçekleşmesi beklenen Halving olayı için muhtemel tarihler:

18-19-20 Nisan 2024

Unutmayın Bitcoin Halving yaklaştıkça, Halving’in ne zaman olacağına dair tahminlerimiz daha da kesinlik kazanacak.

Bitcoin Halving Olayı Neden Önemli?

Geçmiş Bitcoin Halving olaylarında Bitcoin fiyatında önemli yükselişler yaşandı. Bu durum, yatırımcıların 2024 yılı Nisan ayında gerçekleşmesi beklenen Halving’de de benzer bir yükseliş beklentisine girmesine yol açtı. Aslında bu psikolojik bir etki olup, yatırımcıların Bitcoin’in gelecekte daha kıt olacağı ve dolayısıyla fiyatının artacağı beklentisinde olmalarından kaynaklanır.

Teknik olarak konuya baktığımızda ise, Bitcoin’in toplam arzı 21.000.000 ile sınırlı olup 21.000.001 adet Bitcoin üretilemez. Bitcoin Halving olayı, yeni üretilen Bitcoin’lerin dolaşıma girme hızını düşürerek Bitcoin arzını daha kıt hale getirir. Klasik iktisat teorisi burada devreye girer ve arz-talep kanunu çalışır. Arzı azalan Bitcoin’in fiyatının artacağı yönünde piyasa beklentisi oluşmaya başlar.

Son Güncelleme: 10 Mart 2024 tarihinde Merve Alis tarafından yapılmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir