Artırılmış Gerçeklik (AR) ve Metaverse Arasındaki İlişki

Artırılmış Gerçeklik (AR) ve Metaverse Arasındaki İlişki

Bilgisayar öğrenmesi, artırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik, yapay zeka, blokzincir, kripto para, merkeziyetsiz finans, metaverse ve dahası, son yıllarda hayatımıza girmiş kavramlardan sadece bazıları. Teknolojinin gelişmesine paralel olarak her geçen gün yeni bir kavramı öğrenmek durumunda kalıyoruz. Bu yazımızın ana konusu ise Artırılmış Gerçeklik (AR) kavramı ve bu kavramın Metaverse ile arasındaki ilişki olacak. Yazının devamında akışı sağlamak ve sizlerin daha kolay okumasını sağlamak için Artırılmış Gerçeklik kavramından AR şeklinde bahsedeceğiz.

AR Ne İçin Kullanılır

AR birçok farklı amaçla kullanılabilir. Bir girişimci olarak günlük faaliyetlerinizi zenginleştirebilir veya hizmetlerinizi çeşitlendirerek geliştirebilirsiniz.

AR, alıştığımız dünyaya katmanlar ekleyen bir tekniktir. Bu katmanların her biri deneyiminizi yoğunlaştırmak için görsel, işitsel ve duyusal bilgilerle dolu olabilir. Şirketler, ürünlerini tanıtmak, önemli veriler toplamak ve pazarlama kampanyaları başlatmak için AR tekniklerini kullanır. İşte sizi AR tekniğini kullanan uygulamaların en bilinen 10 tanesi:

  • Snapchat
  • Photography and Editing
  • Hololens
  • Google ARCore
  • Pokemon Go
  • Interior Decoration Apps 
  • AR Maintenance
  • Google Glass 
  • Google Street View
  • Neurosurgery

Satın almak istediğiniz gerçekten harika spor ayakkabılarını düşünün. Mağazaların elinde aradığınız ürünler yoksa, online olarak satın alım yapabilirsiniz. Ancak, kıyafetlerinizle uyumlu olup olmadığını ve ayağınızda nasıl göründüğünü satın almadan bilemeyeceksiniz. AR teknolojisi ile spor ayakkabıları evinizin konforunda istediğiniz kıyafetlerinizle birlikte deneyebilirsiniz.

AR vs VR

VR vs AR vs MR

Kısaca VR olarak tanımladığımız sanal gerçeklik tamamen sanaldır, AR ise gerçek dünya bağlamını kullanır ve sizi içe çeker.

Hem sanal hem de artırılmış gerçeklik, Metaverse’i şekillendirmek ve erişmek için gerekli teknolojilerdir. VR, mevcut çevreyi simüle edilmiş bir ortamla değiştirebileceğiniz bir deneyimdir.

AR temelde günlük gerçekliğimizdir, ancak üzerinde fazladan bir bilgi katmanı vardır. Harika bir AR örneği, güzellik markası L’Oréal’in farklı makyaj türlerini yüzünüzde test etmenize olanak tanıyan aracıdır. AR ile ilgili olarak ihtiyacınız olan tek şey bir akıllı telefon olduğu için neredeyse herkes bunu deneyimleyebilir.

AR ve Metaverse İlişkisi

AR ve Metaverse bir evlilik gibidir. Bunları birbirinden ayrı kullanabilirsiniz, ancak birlikte çok daha iyidirler.

Metaverse, katılımcıların kendi sanal ortamlarını oluşturmak için kullanabilecekleri dijital bir alandır. VR gözlüğü takarak girebileceğiniz farklı sanal dünyalardan oluşan bir ağdır. Peki ama arttırılmış gerçekliğin Metaverse için neden önemli olduğunu söyleyebilir misiniz? AR’nin Metaverse’deki rolü nedir?

Gerçekte yaşadığınız dünyayı değiştiremeseniz de artırılmış gerçeklik, çevrenize ekstra bir boyut kazandırmayı mümkün kılıyor. Görüntüleri, sesleri, metinleri ve hatta GPS verilerini kullanarak bulunduğunuz yeri zenginleştirebilirsiniz. Bu öğelerin derinlik algınızı etkilemek için birlikte ve senkronize olarak sunulduğu bir alan hayal edin.

AR tekniği, beyninizi bu unsurların gerçekten çevrenizde var olduğuna ikna eden belirli bir güce sahiptir. Ve işte o an, şu anki dünyanız çok daha ilginç hale gelir. Yani o an istediğiniz kişi ya da karakter olarak istediğiniz herhangi bir evrende bulunabilir, istediğiniz şekilde davranabilirsiniz. Ne büyük özgürlük ama.

Gelecekte Bizi Ne Bekliyor

AR‘nin geleceği umut verici. Kullanıcılar için kullanışlı ve büyüleyici bir ürün ancak girişimciler için yeni bir gelir kaynağı.

AR şu anda hala oldukça yeni, ancak önümüzdeki yıllarda olgunlaşacak. Günlük yaşama da değer katacak yenilikçi bir teknik. Önümüzdeki yıllarda, global AR piyasasının, 2024 yılına kadar 300 milyar dolara yakın bir tahmini piyasa değerine ulaşması bekleniyor.

Birden fazla marka, müşterileri için AR çözümleri üzerinde çalışıyor. Örneğin, Apple bir AR/VR başlığı geliştiriyor. İlk başta, üretim tarihi 2020 iken 2022’ye ertelendi, ancak söylentiler, temel üretim testlerini tamamladıkları yönünde. Facebook ise dev markasını META olarak yeniden isimlendirdi ve çok geniş bir Metaverse projesi üzerinde çalıştığını duyurdu.

AR Faydalı Mı Zararlı Mı ?

AR hayatı çok daha kolay hale getirebilir. Öğeleri tanımlamanıza ve tanımanıza veya dijital bilgilerden daha kolay haberdar olmanıza yardımcı olabilir.

Bu yenilikçi teknoloji, dijital bilgileri fiziksel ortamınıza entegre etmek için elverişlidir. Müşterileriniz için sunacağınız verileri görselleştirerek sunum ortamınızı keyiflendirebilirsiniz. Veya yakın gelecekte hiçbir sağlık uzmanının olmadığı bir acil durum müdahalesi düşünün. AR sayesinde sadece ilk yardım tedavilerini araştırmak değil, aynı zamanda bunları nasıl doğru şekilde uygulayacağınızı da öğrenmek mümkün. Bu sayede birilerinin hayatı kurtulabilir.

Görme engelliler için artırılmış gerçeklik de ortaya çıkıyor. Otobüse binmek gibi hayattaki basit şeyleri düşünün. Ama göremiyorsanız, otobüs durağını nasıl bulacaksınız? AR/VR başlığınızla nesneleri tanıyabilir ve tanımlayabilir ve hatta metin tanıma özelliğini kullanabilirsiniz. Yani dezavantajlı grupların bu şekilde hayatlarını kolaylaştırabilecek etkili bir teknoloji.

AR ve Eğitim Ortamları

AR, çoğunlukla e-ticaret veya oyun amaçlı kullanılır, ancak bundan çok daha fazlasıdır. Sadece eğitim alanında yapılabilecekleri düşünün. Olasılıklar sonsuzdur. Şimdi bunlardan birkaçını keşfedelim:

Asistanlar ve cerrahlar sanal operasyonlar gerçekleştirmek için AR teknolojisini kullanabilir. Yani Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşayan bir kalp cerrahı Türkiye’de yaşayan bir hastaya robot kollar vasıtası ile ameliyat yapabilir.

İkincisi, COVID-19 salgını sırasında, bariz sebeplerden dolayı yüz yüze görüşmelerde bir düşüş vardı. Emlakçılar, insanlara gayrimenkul fırsatlarını aktarmanın harika bir yolunu buldu. Yüz yüze etkileşimler zor olduğunda, AR, bir gayrimenkulün tüm özelliklerini evinizden çıkmadan keşfetmenize olanak tanır.

Emlak Sektöründe Artırılmış Gerçeklik

Öğretmenler, AR kullanarak müfredatı daha ilgi çekici hale getirebilir. Etkileşimli deneyimler, öğrencilerin odaklarını korumalarına ve motivasyonlarını geliştirmelerine yardımcı olacaktır. Google’ın SkyMap’i, güneş sistemimizi keşfetmek için ilginç bir platformdur. Cihazınızı yukarı doğru tutarak, orada bulunan tüm gezegenler, yıldızlar ve takımyıldızlar sınıfın ortasında belirir ve sanki gerçekmiş gibi dönmeye başlar bu esnada öğretmen de sınıfa bilgi verir. Ne dersiniz kulağa hoş geliyor değil mi?

Son Güncelleme: 2 Nisan 2022 tarihinde Merve Alis tarafından yapılmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir