PancakeSwap Nedir? Nasıl Kullanılır?

pancakeswap logo

PancakeSwap; ilk kez Eylül 2020’de ortaya çıkmış olup, 2021’e inanılmaz bir başlangıçtan sonra, Uniswap için ciddi bir rakip olacağını şimdiden ispatladı. PancakeSwap platformu büyüdükçe, kendisini merkezi olmayan (merkeziyetsiz) finans (DeFi) alanında büyük bir oyuncu olarak konumlandırıyor.

Merkezi olmayan finans (DeFi), kısa bir sürede çok fazla gelişti. Bu alan çok yeni ve henüz emekleme aşamasında. Dolayısıyla her gün bir yenilik haberi duyuyoruz. PancakeSwap’da bu DeFi projelerinden biri. Üstelik çok kısa sürede PancakeSwap’ın toplam piyasa değeri 1 milyar doların üzerine çıktı.

Nedir Bu PancakeSwap Dedikleri

PancakeSwap; Binance Akıllı Zincir (Binance Smart Chain) üzerinde çalışan ve jeton (token) kazanmanızı, çekilişlere katılmanızı, pasif gelir elde etmenizi sağlayan ve para birimi CAKE olan, merkeziyetsiz (DEX) bir borsadır.

PancakeSwap’taki işlem çiftlerine likidite sağlayarak veya CAKE stake ederek para kazanabilirsiniz. Buradaki işleyişi kabaca şu şekilde ifade edebiliriz; elinizde fazla fonunuz var ve bu fon hem kripto para birimlerinde dursun hem de bana faiz getirsin istiyorsunuz. İşte aradığınız yer tam olarak PancakeSwap.

SushiSwap ve UniSwap ile daha önce tanışmış olanlar PancakeSwap’a kolayca adapte olacaklardır. PancakeSwap arkasına Binance gibi bir markanın da gücünü alarak güvenilirlik anlamında hepsinin önüne geçiyor.

Top 5 DEX

Neden PancakeSwap

Binance Akıllı Zincir (Binance Smart Chain) teknolojisini kullanmanın en temel nedeni; Ethereum Blokzincir’in yüksek ücretleri ve düşük hızı. Belki Ethereum, DeFi trendini başlattı ama PancakeSwap gibi dalga dalga gelen inovatif girişimler her geçen gün daha da gelişerek hayatımıza girecek.

PancakeSwap’ın bu kadar popüler hale gelmesinin bir nedeni de; arkasında Binance gibi bir dünya devi, sektör lideri borsanın oluşu. Piyasada çok sayıda scam girişim yüksek faiz oranlarıyla kullanıcı çekip daha sonra ortadan kaybolurken PancakeSwap’ın arkasından Binance borsasının oluşu yatırımcılarda güven oluşturuyor.

PancakeSwap’ın para birimi CAKE temelde şu felsefe ile oluşturulmuştur;

-oyunlaştırma (eğlence)

-hız

-düşük komisyonlar

CAKE Kripto Para

CAKE; PancakeSwap borsası üzerinde staking, farming ve yönetimsel işlemler gibi amaçlarla kullanılan bir kripto paradır.

PancakeSwap (CAKE) coin almak isterseniz şu an Binance’den veya PancakeSwap ”Exchange” kısmından cüzdanınızı bağlayarak alabilirsiniz. Binance’da CAKE/BNB ve CAKE/BUSD gibi işlem çiftleri mevcut. BNB ve BUSD ile CAKE kripto paralarından alabilir dilerseniz farm ve stake edebilirsiniz.

Binance Smart Chain’in eksiklikleri ve hatta tamamen ademi merkeziyetçi olmadığına dair birçok şikayeti var, ancak borsanın itibarı ve yaygın erişimi onu hem ETH hem de defi yatırımcıların mevcut tercihi haline getirdi.Bununla birlikte, birçok tecrübeli tüccar bunun yalnızca kısa vadeli bir çözüm olduğuna inanıyor ve Ethereum ağı gaz ücretini kontrol altına almayı başarırsa, tüccarlar platformu tekrar kullanmaya başlayacak.

PancakeSwap Kullanımı

İlk adım Pancakeswap.finance adresini ziyaret edip sağ üst köşede yer alan “Connect” tuşuna basmanız ile başlayacak.

PancakeSwap Wallets

PancakeSwap Binance Smart Chain üzerine kurulu bir merkezi olmayan uygulama. Dolayısıyla bütün işlemlerde transfer ücreti olarak Binance para birimi BNB kullanılıyor.

Bu açıdan PancakeSwap’ı kullanmak için ilk yapmanız gereken cüzdanınıza bir miktar BNB çekmek. Bunun için de cüzdanda BEP20 (BNB) adresinizi kopyalayıp Binance Borsasından BEP20 olarak BNB aktarabilirsiniz.

Cüzdanını olmayanlar basit bir Google chrome eklentisi ile bu sorunu çözebilirler. Eklenti Chrome Web Mağazası içerisinde mevcut. Adı ise “Binance Chain Wallet” bunu tarayıcınız ekleyip üye olabilir ardından Binance hesabınıza bağlayabilirsiniz. Binance hesabınız yoksa nasıl açılacağı ile ilgili yazıyı Binance Nasıl Üye Olunur bağlantısını kullanarak okuyabilirsiniz.

Temel Kavramlar

PancakeSwap gibi bir konuyu açıklamaya çalışırken çok fazla teknik kelime kullanmanız gerekebilir. Türkçe karşılıklarını bulmaya çalışsak da bazı kelimeler sektörde yer etmiş ve Türkçe karşılıklarını da aramanın mağnası yok. İşte bilmemiz gereken bazı kavramlar.

Staking: Ödül elde etmek için kripto paraları kilitlemekten ibarettir. (Fonları bir kripto para cüzdanında tutmak.)

Farming: Yatırımcılar ellerindeki kripto paraları DeFi havuzlarına yatırıyor ve DeFi havuzunun kendi tokenini de satın alarak gelir sağlayabiliyor. (Bir nevi faiz karşılığı borç verme işlemi)4

PancakeSwap Hack Girişimi Yaşadı

Teknik olarak “DNS Hijack Saldırısı” diye tabir edilen bir olay Mart 2021 tarihinde PancakeSwap ve Cream Finance gibi projeleri etkiledi. Burada saldırganlar PancakeSwap DNS adreslerini farklı bir yere yönlendirip kullanıcıların bilgilerini çalmak istediler ancak olay kısa sürede fark edildi. Gerek Binance CEO’su CZ gerekse PancakeSwap Twitter hesaplarından yapılan paylaşımlarla kullanıcıların bu saldırıdan zararsız kurtulmaları sağlandı.

Sonuç Olarak PancakeSwap

Çıkış noktasına eğlenceyi koyup tasarım olarak da zarif olan platformun kullanım özellikleri açısından son kullanıcıyı zorlar nitelikte. Finansal okur yazarlık ve bilişim teknolojilerine hakimiyet gerektiren bir alan. Daha basit ve kullanıcı dostu versiyonu ile bir sonraki sürümde karşımıza çıkabilir.

Yakın gelecekte yeni nesil AMM hizmetleri görmeye devam edeceğiz. DeFi kullanıcıları için daha düşük işlem ücretlerine ve daha bol likiditenin (daha çok kilitlenmiş varlık) önü açılacaktır. Bununla beraber emekleme aşamasında olan DeFi ve içerisinde yer alan DEX platformlarının aşması gereken engeller var. DeFi platformlarının bu engellerle nasıl mücadele edeceklerini zamanla göreceğiz.

Son Güncelleme: 20 Mart 2021 tarihinde Merve Alis tarafından yapılmıştır.

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir